Risnjak

Hrvatska ukratko
25. Siječnja 2019.
PARK MAKSIMIR – SPOMENIK PARKOVNE ARHITEKTURE
26. Siječnja 2019.
Prikaži sve

Risnjak

NACIONALNI PARK RISNJAK

Nacionalni park Risnjak smjestio se u rijetko naseljeni dio ionako rijetko naseljenog Gorskog kotara. Osnovan je 1953. godine na površini od 3041 hektara, a površina parka je proširena 1997. godine na 6400 hektara pa danas objedinjuje planinski masiv Risnjaka i Snježnika te izvor rijeke Kupe.

Risnjak je najmanje posjećen nacionalni park u Hrvatskoj, ali to mu je čak i prednost jer ostaje očuvan u svojoj izvornoj ljepoti bez potrebe za dodatnim turističkim sadržajima i infrastrukturom. Područje je to gotovo netaknute divljine koje se dijeli u dva zaštitna područja i u kojem ćete od posjetitelja naći isključivo planinare i znanstvenike.

Park je smješten kao i većina hrvatskih planina na krškom terenu u kojem prevladavaju vapnenci i dolomiti te je stoga, unatoč obilnim oborinama tijekom cijele godine, relativno oskudan vodom. Izvor Kupe koji se nalazi podno sela Razloge predstavlja vrlo zanimljiv i još uvijek potpuno neistražen hidrogeološki fenomen ovog kraja.

 

PRIRODNA OBILJEŽJA

Klimatske su karakteristike vrlo zanimljive zbog blizine Jadranskog mora, doline rijeke Kupe te kontinentskih struja koji park zalijevaju čestim i obilnim oborinama u proljeće, jesen i zimu. Temperatura ljeti se drži na ugodnih 20°C, dok su zime duge, hladne i zalaze duboko u minus.

Risnjak je u biti odličan primjer visinskog rasčlanjenja u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom smislu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Njegov je specifikum, da je ovaj mali prostor smješten između Jadrana i kontinenta, između Alpa i Dinarida, dodirna točka biljnih i životinjskih zajednica koje se prostiru oko njega što rezultira golemim biodiverzitetom u tako osebujnom i na sreću nikad puno eksploatiranom prostoru. Prije svega tu su netaknute šumske zajednice koje su glavni fenomen i razlog zaštite ovog područja, ali i bogat životinjski svijet iz koje valja izdvojiti tri najveće europske zvijeri: medvjeda, vuka i risa.

 

Kupska dolina obiluje ruralnim naseljima, mahom napuštenim, a u kojima se ističe goranski tip gradnje. Kuće su to i gospodarske zgrade izgrađene od kamena i drva, a koje danas uglavnom služe kao vikendice. Nekolicinu je i nacionalni park preuredio i pripremio za posjetitelje, a u njima se može razgledati prirodna i kulturna blaga kraja i tradicionalni način života ljudi tog kraja.

 

PLANINARENJE

Kao glavni razlog posjete parku ističe se planinarenje, a najatraktivniji uspon je na sam 1528m visok vrh Risnjaka. Ispod stjenovitog vrha i 110m niže smjestio se planinarski dom nazvan prema dr. Josipu Schlosseru, prvom predsjedniku HPD-a i osnivaču hrvatske botanike. U pohod prema vrhu kreće se uglavnom iz tri mjera, od Platka, sa Vilja ili od Crnog Luga gdje je smještena uprava parka i gdje postoji manji izletnički centar sa poučnom stazom i popratnim sadržajima. Također je atraktivan, a manje zahtjevan, pohod na izvor Kupe iz sela Razloge ili iz Kupara.

Daleko od vreve turističkih centara u prekrasnoj i očuvanoj divljini, u visovima teško dostupnih planina smjestilo se ovo čudo razigrane prirode…još samo da ga ne dohvate masovna turistička kretanja…

 

Više o našim izletima u nacionalni park Risnjak potražite na:

https://backpack.hr/portfolio-item/planinarenje-risnjak-nacionalni-park/

https://backpack.hr/portfolio-item/planinarenje-izvor-kupe-nacionalni-park-risnjak-2/

 

 

Instagram
TripAdvisor